Marokko in my mind

Haluaisin mennä Feziin, Marokkoon maistelemaan kaikkia ihania taginepatoja, salaatteja, tahnoja, leipiä ja ties mitä. Mutta oikeastaan tämä postaus käsittelee aihetta: saan sitä suuremman tyydytyksen mitä suuremman määrän teen ruokaa.

Maanantai (some might call it meatless monday). Keittoa. Linssikeittoa ja tomaattikeittoa on ahdettu edellisistä suurkeitoksista navat täyteen, joten jotain uutta piti kokeilla. Foodilya skrollaillessa mikään ei oikein sytyttänyt. Harkitsin papukeittoa, mutta kaikki reseptit tuntuivat tylsiltä. Joten päätin kehitellä marokkolaisen papukeiton.

No, jos rehellisiä ollaan, niin ei se ole kovin marokkolainen :D Harissatahnan, tomaattien ja kuivattujen, liotettujen aprikoosien yhdistelmä muistutaa vähän tagineista kyllä. Mutta hyvää tuli! Seuraavalla kerralla kokeilen ehkä lisätä keittoon lammaslihapullia tai jätän osan nesteestä pois ja syön patana couscousin kanssa. Mutta toimii erittäin hyvin keittona. Eikä muuten jää nälkä vaikka tässä ei ole lihan häivääkään.

Jugurtista, mintusta ja sitruunasta tehty tahna lisää kivaa kirpeyttä ja luomuraejuustolla saa lisäprotskua jos sellaista kaipaa.

Read More

Meatless Monday ja 2x linssejä

Lihansyönti jos mikä jakaa mielipiteitä. Terveysvaikutukset, ilmastovaikutukset, eläinten kohtely, geenimuuntelu, tehotuotanto, hullun lehmän tauti, lintuinfluenssa. Rumia mielikuvia, mutta silti pihvi lautasella houkuttelee kovasti meistä useimpia. Itse minun olisi vaikeaa kuvitella olevani täysin kasvissyöjä, mutta yllämainitut asiat - ja maukas kasvisruoka ajavat yhä useammin vegelautasen ääreen. Tekopyhyys on turhaa, ja saarnausta yritän välttää - mehukas lampaanpaisti tai pitkään haudutettu possu kun saavat suun napsumaan koska tahansa.

Suomalaiset syövät kuitenkin järkyttävän määrän lihaa. Tarkemmin sanottuna 73,9 kiloa vuodessa henkeä kohti. Se tekee yli kilon viikossa.

Meatless monday -järjestö yrittää houkutella ihmisiä pitämään edes sen yhden lihattoman päivän viikossa. Mukaan ovat lähteneet paitsi julkkikset, myös järjestöt, ruokalat ja tietenkin tavalliset ihmiset. Yksikin päivä viikossa keventää oloa, hiilijalanjälkeä ja omaatuntoa. Ja mikä parasta, järjestö jakaa hyviä vegereseptejä arkiruokailua ilahduttamaan.

Tässä oma panokseni vaikka huomiseen Meatless Monday -päivään, tai mille tahansa arkipäivälle. Tai itseasiassa pärjäät näillä resepteillä kahtena peräkkäisenä lihattomana päivänä.

Read More